Hiasan Telur Asin Untuk Hantaran Pernikahan

Hiasan Telur Asin Untuk Hantaran Pernikahan

17 Idea Hantaran Kahwin Yang Menyeret

Apabila kedua belah pihak bertolak angsur melansungkan perkahwinan, pastinya n antipoda pengantin sudah mula berfikir akan halnya segala persiapan menuju ke masa bahagia. Hantaran kahwin ialah adat yang masih diamalkan. Pasti beliau runsing kerjakan menyenaraikan produk hantaran tak? Jangan risau, barangkali ini kami kongsikan

17 idea hantaran kahwin yang menyentak..

Hantaran Al-Alquran dan Sejadah

Sebagai pasangan yang beragama Islam, suka-suka baiknya kita mulakan detik penyimpulan dua jiwa dengan menghadiahkan kitab suci Al-Quran kepada pasangan. Pastinya dia akan menggamit pikiran jika Al-Quran ini bukan sahaja menjadi perhiasan rumah, malah menjadi paesan rumahtangga dengan membaca dan menelaah isinya bersama besok.

Hutan sembahyang maupun sejadah pula sangat berjasa dijadikan hantaran. Ia merupakan keseleo satu jenis hantaran nan tak berjamur kerana dipakai setiap tahun! Cari sejadah yang mempunyai material ringan dan mudah dilipat agar kamu mudah digubah menjadi hantaran kahwin yang menawan. Untuk pihak dayang, boleh disertakan rukuh dan rosario misal pelengkap.


Lihat lebih banyak pilihan dan idea hantaran kahwin nan suka-suka dalam antologi nikahsatu

di sini
.

Hantaran Teradat Adat Resam

Umpama kata orang tua, adat tak dapat diketepikan. Biarpun kita hidup dalam zaman serba moden, tidak salah rasanya mengekalkan leluri yang mutakadim diamalkan berkurun lamanya. Jika anda ingin terus mengekalkan adat istiadat melayu, terdapat bilang barang hantaran yang tidak patut ditinggalkan.

Hantaran Wang Tunai / Mas Kahwin

Hantaran wang atau mas kahwin ini karuan menarik jika dia gunakan kreativiti. Gunakan kemahiran origami hendaknya wang tersebut boleh digubah menjadi pelbagai susuk begitu juga anak uang, kontol dan sebagainya. Wang tersebut boleh kembali diletakkan di intern bingkai tulang beragangan dan dijadikan riasan di flat anda selepas berkahwin.

Hantaran Sirih Junjung atau Tepak Sirih

Hantaran ini merupakan adat biasa privat masyarakat Melayu. Ia selalunya dijadikan ‘bos’ hantaran. Pelbagai variasi garitan boleh dilakukan mengikut daya kreativiti. Buat kelihatan moden, gabungkan dengan bunga-rente segar sebagaimana


peonies, hydrangea


atau


hyacinth.

Hantaran Anak uang Rampai

Kekal menjaga tradisi, bunga oplos sering dijadikan hantaran dan diletakkan dalam bekas yang unik. Dengan aromanya yang harum, kamu yakni


potpourri


tradisi varian melayu. Tambahan, ia pasti membakar


mood


segar dalam bilik raja sehari! Istimewanya, ia menjimatkan kos dan bisa divariasikan mengikut kreativiti.

Hantaran Jam Tangan

Hantaran Set Wangian

Antara idea paling kecil mudah dan popular untung dijadikan barang hantaran sudah semestinya set wangian. Tidak kira set parfum atau disertakan dengan


body mist, shower gel,


hand cream


lebih-lebih sabun cuci buku lagi popular kerana mudah digubah.

Apabila memilih set wangian kerjakan dijadikan hantaran, cari


packaging


yang menghela, unik dan bersesuaian dengan tema anda. Tetapi jangan dilupakan tentang pilihan haruman musuh ia. Ini amat penting agar ia boleh dipakai sesudah majlis dilansungkan.

Hantaran Pakaian

Bila bercakap mengenai hantaran gaun, sudah tentu terdapat pelbagai variasi untuk dipilih. Tidak asa kerjakan pihak lelaki mahupun pihak perempuan, banyak pilihan jika anda memilih kategori ini misal barang hantaran.

Hantaran Set Gaun Kerja / Formal

Untuk pihak lelaki sudah lalu pasti pakaian kemeja disertakan dengan utas leher menjadi pilihan. Lamun mungkin pengantin adam lain memakai pakaian formal untuk ke tempat kerja, ia dapat dipakai untuk menghadiri acara rasmi seperti majlis perkahwinan dan sebagainya.

Takdirnya beliau ingin memberikan pakaian formal untuk pengantin pemudi juga tidak terserah salahnya. Pilihan gaun lingkar moden atau


designer piece


pastinya dapat membuatkan sang pengantin mesem gembira.

Hantaran Baju Tradisi

Sama seperti baju formal, baju adat istiadat sebagaimana baju melayu dan baju lingkung juga gegares dijadikan pelecok satu item dalam

senarai hantaran
.

Pastinya ia bertambah rupawan apabila dilengkapi dengan peci maupun kain samping.

Bagi pihak pemudi lagi, baju kurung ataupun kebaya beserta tudung atau syal dapat dijadikan hantaran. Dia boleh dilipat berbentuk anakan mahupun diletakkan internal kotak hiasan.

Hantaran Kasut

Bagi pilihan gapyak pun, anda terlazim berbincang dengan pasangan anda akan halnya pilihan kasut yang disukainya. Antara macam bakiak yang lazim dijadikan hantaran kahwin merupakan kasut sukan,


sneakers


alias kasut kulit.

Pilihan untuk diletakkan di kerumahtanggaan kotak atau dihiaskan dengan pita juga sudah memadai. Buat jadi kian distingtif, kali pilihan kasut Vans yang ranggi alias Adidas/Nike terbaru pastinya menjadi idaman merapulai mulai dewasa.

Hantaran Produk Kemas

Hantaran Tembolok & Manisan

Rezeki boleh memasrahkan


mood


gembira buat sesiapa tetapi. Barangkali yang tak suka makanan kan? Kerana itu, ia yaitu pilihan popular bagi dijadikan barang hantaran. Pelbagai pilihan makanan sesuai dijadikan laksana hantaran.


The possibilities are endless!

Hantaran Kek & Coklat

Sinonim dengan majlis keraian, kek menjadi antara pilihan utama. Selain terletak pelbagai variasi dari segi rasa, terletak seleksian jenis dan bentuk yang boleh dipilih. Memperbedakan corak yang bersesuaian dengan tema hantaran beliau dan elakkan melembarkan yang terlalu osean saiznya.

Coklat juga yaitu pilihan nan tidak asing lagi. Tidak kira anda memilih cap antarabangsa ataupun coklat buatan Malaysia, hiaskan anda dengan pelbagai variasi di atas dulang hantaran. Pasti tetamu yang hadir menelan ludah melihatnya!

Hantaran Buah-Buahan

Buah-buahan formal yang cangap menjadi pilihan sudah tentu buah sama dengan anggur,


strawberry

, oren dan epal. Doang kerjakan kelihatan lebih spesifik, cari buah-buahan yang


rare


tetapi cantik untuk dihiaskan. Pilihan sama dengan biji zakar ceri, pelbagai macam


berries,


kiwi, delima dan pir pasti dapat membuatkan hantaran anda makin menyerlah.

Untuk mendapatkan warna buah yang elok, tipsnya beliau perlu mengelap selerang biji pelir menggunakan sedikit patra masak. Tentu hantaran sira akan kelihatan lebih lazat!

Hantaran Makanan Tradisi

Warna kuning keemasannya, amat simbolik dengan pasangan raja sehari. Pulut kuning sesuai dijadikan hantaran dengan dihiasi telur rebus (setimbang ada telur ayam atau telur puyuh) mahupun sayur-sayuran. Selain beras ketan asfar, kuih adat istiadat seperti mana kuih-kuih dulang berwarna-warni juga sesuai dijadikan hantaran.

Hantaran Makanan Sunnah

Bila tutur kas dapur sunnah, pasti kamu terbayang seribu satu khasiatnya. Antara makanan sunnah nan boleh diberikan adalah madu kumbang, kurma, anggur kering, buah kuningan dan patra zaitun. Bukan belaka ia akan kelihatan menarik, malah tentu memberikan keunikan internal set hantaran dan memberikan impak


rare


n domestik hantaran kahwin ia.

Hantaran Berasaskan Hobi dan Minat

Kita sudah mula melihat beliau menjadi seakan


trend


plonco-hijau ini apabila pengantin menyelitkan produk hantaran berasaskan hobi dan minat mereka. Ini secara tidak bersama-sama, membuktikan bahawa perkahwinan itu tidak membataskan segala hobi alias minat merapulai.

Hantaran
Games
seperti
Playstation
atau
Xbox

Hantaran Buku

Sekiranya pasangan kamu yaitu seorang ulat sentral, hantaran ini pastinya akan membuatkan beliau mesem pepat. Ketahui carik dan genre kegemaran penerima selain mencari tajuk-titel yang romantis. Sendi ilmiah, lecut dan keagaaman kembali boleh menjadi simbolik yang hebat. Jika padanan anda pemadat komik, ia lagi menarik dijadikan hantaran!

Hantaran Haiwan Kesayangan

Jangan ketawa! Ini pernah berlaku ya! Jikalau jodoh pengantin tersebut serupa itu senang dengan haiwan kesayangan sama dengan kucing, ikan, burung dan pelbagai lagi, mengapa tidak? Boleh jadi bisa disertakan sekali dengan keperluan haiwan tersebut.

Tapi kami nasihatkan jikalau antagonis anda sukakan haiwan eksotik seperti ular dan iguana, jangan lagi dijadikan hantaran. Terkejut makcik-makcik lusa!

Segala pun pilihan barang hantaran anda, saranan kami supaya kebiasaan dan nilai tradisi tidak dilupakan. Jangan terlalu mengikut nafsu sehingga berbelanja makin berpangkal apa yang congah. Barang apa yang berguna adalah semangat sehabis perkahwinan kerana di situlah permulaan kehidupan mentah engkau.

Sempat tak, nikahsatu turut menawarkan pelbagai sortiran hantaran kahwin pada harga selaras sesuai. Tengok

di sini
.


NikahSatu Tips

Gunakan kad digital dari nikahsatu.com yang cermin dengan fungsiRSVP
distingtif buat majlis kahwin di musim covid. Mudahlah anda meronda dan merampingkan majlis dengan semua rekod kehadiran tetamu nanti. Sempena PKP kad digital ini diberikan RM5 saja, buat dulu kad ini sekarang meskipun date belum comfirm… benda digital kan, apa2 nanti boleh
editje balik info. Untuk kad digital90% OFF, RM5 tetapi di sini kini.

Areed Razman

Nikahsatu Writer

Share

Keep on reading

Senarai Lokasi Dewan Kahwin Nan Menarik Di Shah Pan-ji-panji

Majlis perkahwinan sepantasnya perkara yang ditunggu-tunggu kerjakan semua mempelai baru. Tapi sebelum itu, anda mestilah buat preparation terlebih sangat….

Lokasi Dewan Kahwin Di Selangor

Terlalu banyak seleksian dewan perkahwinan ini juga mampu memeningkan pasangan pengantin. Semuanya nampak rupawan sahaja. Nak survey semua dewan…

Senarai Lokasi Dewan Perkahwinan Di Putrajaya

Nak buat majlis perkahwinan, dia mestilah senaraikan malah dahulu apa yang anda terbiasa buat dan senggang untuk majlis ini….

Hiasan Telur Asin Untuk Hantaran Pernikahan

Source: https://nikahsatu.com/17-idea-hantaran-kahwin-yang-menarik/

Check Also

Manfaat Madu Untuk Lovebird

Manfaat Madu Untuk Lovebird Maslahat madu – Madu ialah materi alami yang dihasilkan oleh lebah …